Друштво пријатеља манастира Свети Архангели код Призрена

Призренска Богословија

Призренска Богословија

Сима Андрејевић Игуманов

Сима Андрејевић Игуманов

Иван Степанович Јастребов

Иван Степанович Јастребов

Петар Костић

Петар Костић

ФОТО ГАЛЕРИЈЕ

ПРИЗРЕН ЦАРСКИ ГРАД

Манастир Св. Архангела

Форма за логинДобродошли на нашу Интернет презентацију
ИСПОСНИЦА СВЕТОГ НИКОЛЕ

Вероватно први након српског егзодуса 1999.године, чланови удружења Свети Архангели код Призрена обишли су пећинску испосницу Светог Николе у клисури реке Бистрице надомак Призрена и затекли је у јадном стању.

Опширније...
 
ПОЧЕТАК ОБНОВЕ ЦРКВЕ СВЕТОГ НИКОЛЕ (РАЈКОВА) У ПРИЗРЕНУ

Са радошћу можемо рећи да је друштво пријатеља манастира Свети Архангели код Призрена успешно реализовало прву фазу обнове цркве Светог Николе ( Рајкова) у Призрену. Урађене су мере интервентне заштите цркве које предвиђају рашчишћавање цркве и црквеног дворишта од грађевинског шута, смећа и дивљег растиња, обнављање металне ограде и мере заштите цркве од даљег пропадања. Са овим су се стекли неопходни услови за другу фазу обнове цркве која предвиђа комплетну обнову, рестаурацију и конзервацију. Наше удружење ће дати све од себе да до краја доведе обнову ове наше средњевековне задужбине.

Опширније...
 
ПРОВАЉЕН ХРАМ СВЕТОГ СПАСА У ПРИЗРЕНУ

Између 5. и 10.септембра извршена је провала храма Светог Спаса у Призрену у којој је поред настале штете учињене на цркви, украдена капија од кованог гвожђа  коју је наше удружење поклонило Црквеној општини Призренској у склопу акције обнове платоа испред цркве ове наше светиње.

Опширније...
 
ЗАХТЕВ ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЈУ РАДОСЛАВА ГРУЈИЋА Штампа Ел. пошта

Захтев за рехабилитацију једног од највећих српских умова, академика проф. др Радослава М. Грујића, протојереја СПЦ почео је пред Вишим судом у Београду 23. Јануара ове године.

Академик Грујић је иза себе је оставио 270 библиографских јединица, а аутор је око 500 одредница за Станојевићеву народну енциклопедију - Професор Грујић је написао књигу „Апологија српскога народа“ која је срушила монтирану аустроугарску оптужницу против српског народа у чувеном „велеиздајничком процесу“. Он је открио мошти цара Душана у рушевинама манастира Свети Арханђели крај Призрена, чувао их и својим телом штитио током немачког бомбардовања 1941. године. Професор Грујић је основао универзитет и Музеј јужне Србије у Скопљу, а касније је утемељио и Музеј СПЦ у Београду.

Опширније...
 
ОБНОВЉЕНА ЦРКВА СВЕТИХ ВРАЧА КОЗМЕ И ДАМЈАНА У ПРИЗРЕНУ Штампа Ел. пошта

Веома смо сретни што смо уз Божју помоћ и помоћ добрих људи успели да приведемо крају обнову цркве Светих Врача у призренској Поткаљаји. Наиме, од 22.-24. септембра 2013. урађени су завршни радови на моловању зидова цркве и на реконструкцији дворишног зида. Можемо са сигурношћу рећи да је једна српска светиња спашена од пропасти јер са стањем у којем је била на почетку ове године када је кренула обнова, не би издржала надолазећу јесен и зиму.

Опширније...
 
«ПочетакПретходна12345678СледећаКрај»

Страна 5 од 8
Банер
© 2018 Друштво пријатеља манастира Свети Архангели код Призрена. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом. Free joomla layouts
Free joomla layouts designed by Lonex.

Бројач посета

Имамо 4 гостију на мрежи

Календар и време

Децембар 2018
17
Понедељак
01:43

Подели на Фејсбуку

Подели ову страницу са другима на Фејсбуку

Анкета

Да ли сте посетили град Призрен?