Друштво пријатеља манастира Свети Архангели код Призрена
РЕКОНСТРУКЦИЈА ПЛАТОА ИСПРЕД ЦРКВЕ СВЕТОГ СПАСА Штампа Ел. пошта

Испод  Призренске тврђаве ( Каљаје), налази се мала али импозантна црква Светог Спаса. Црква је задужбина српског властелина Младена Владојевића подигнута негде у првој половини XIV века што сазнајемо из једне хрисовуље цара Душана, којом он ту цркву додељује манастиру Свети Архангели код Призрена.

Током своје бурне историје, црква је претрпела више фаза грађења и обнове.

 

Стање платоа испред цркве је у тренутно лошем стању где се виде знатна оштећења плочника испред цркве, некада постојеће клупе су уништене, а светиљке-канделабри су у неупотребљивом стању. Такође нестали су и рефлектори који су споља осветљавали цркву и давали ноћној панорами Призрена посебан утисак.

Поред историјског значаја, црква Светог Спаса својим доминатним положајем на падини испод Призренске тврђаве, представља један од значајних обележја града Призрена.

Циљ нашег пројекта је потпуна реконструкција платоа испред цркве. Као први корак у реализацији овог пројекта, наше удружење је израдило капију од кованог гвожђа која ће бити постављена на месту садашње импровизоване капије постављене од стране немачког КФОР-а након “ Мартовског погрома” 2004. године. Такође израђени су и нове светиљке-канделабри који ће бити постављени на место старих и неупотребљивих.

Следеће што би требало урадити је реконструкција односно облагање дела платоа каменим плочама неправилног облика на површини од неких 150 метара квадратних. Претходно је предвиђено постављање одговарајуће електричне и водоводне инсталације испод камених плоча.

Следећа фаза би била уређење платоа, односно постављање 6 клупа са бетонским жардињерама између и реконструкција већ постојећег оградног зидића висине 30 цм и дужине 30 м.

Постављање 2-3 рефлектора за осветљавање комплетног објекта била би завршна фаза овог пројекта.

Надамо се да ћемо успети да реализујемо ову нашу акцију  до пролећа 2013. године и тиме дамо допринос очувању нашег наслеђа.

 
Банер
© 2018 Друштво пријатеља манастира Свети Архангели код Призрена. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом. Free joomla layouts
Free joomla layouts designed by Lonex.