СВЕТОАРХАНГЕЛСКА ЛЕТЊА ШКОЛА КАЛИГРАФИЈЕ И ИСТОРИЈЕ Штампа Ел. пошта

У манастиру Свети Архангели код Призрена одржана је од 19.-24.08.2017. прва Светоархангелска летња  школа калиграфије и историје у организацији Друштва пријатеља манастира Свети Архангели код Призрена. Подршку реализацији су ове године пружили Министарство спољних послова - Управа за дијаспору Републике Србије, Канцеларија за КиМ, Удружење учитеља Војводине и Универзал из Новог Сада.

Пројекат је пре свега био усмерен ка деци и наставницима  из дијаспоре и деци са простора КиМ.

Прелепа идеја оца Михаила старешине манастира Св. Архангели код Призрена и инг. Бојана Бабића (Друштво пријатеља манастира Св. Архангели код Призрена) о организовању Светоархангелске летње школе – Призрен 2017.је потпуно успешно остварена крајем августа 2017. након двогодишњих припрема и већих техничко организационих тешкоћа на самом почетку. Подршку реализацији су ове године пружили Министарство спољних послова - Управа за дијаспору, Канцеларија за КиМ, Удружење војвођанских учитеља и Универзал из Новог Сада (спонзорисањем потребног школско/канцеларијског материјала).

Док су К и М, манстири Грачаница и Дечани, цркве Богородица Љевишка, Св. Ђорђе, Св. Спаса и сам манстирски амбијент свете задужбине цара Душана оставили неописив утисак на учеснике са старане, дотле је само окупљање, боравак и радионичарски рад био од огромне важности за учеснике са окупираног Косова и Метохије где се ова деца до сада никада нису одвајала од својих породица.

Отац Михаило, игуман манастира, је све одушевио својом добротом, разумевањем и љубављу. Он је оличење правог духовника. Његова борба за заштиту и обнову манстира Св. Архангели је за свако дивљење и пуну подршку.

29 полазника летње школе (ученика и наставника) из Србије и дијаспоре је пуних шест дана живело манастирским животом и пролазоло дружећи се кроз калиграфске, историјске, музичке, ликовне и спортске радионице. Водитељи радионица су били професори Миодраг Близанац и Вера Стојшић-Гашпаровски из Новог Сада.

Срећа и задовољство су  стално обасјавали лица свих присутних.

Као трајни резултат  овогодишњег дружења и стрпљивог и маштовитог рада настала је изложба многобројних прелепих калиграфских радова (иницијала, имена и порука патријарха Павла) која ће красити конак манастира Свети Архангела код Призрена током наредних годину дана. Рад летње школе пратили су и медији (радио и ТВ станице), често су долазили посетиоци манастира.

Летња школа је  свим учесницима донела нова знања и вештине, али и духовни мир и испуњење. Са великим нестрпљењем  се чека ново окупљање почетком јула следеће године.

У присуству родитеља, веома срећни али уз сузе растанка учесници 1. Светоархангелске летње школе су разменили утиске и  поздравили се речима „Догодине у Призрену!“

(Вера Стојшић-Гашпаровски, програмски организатор, предавач)