О НАМА

Идеја о оснивању удружења родила се међу неколицином људи пореклом са Косова и Метохије и људи прогнаних из својих домова у последњем егзодусу српског народа са простора Метохије.

Мартовски погром и вандалско паљење манастира Светих Архангела код Призрена убрзало је оснивање удружења које је добило назив " Друштво пријатеља манастира Светих Архангела код Призрена ".

Дана 05.06.2004. у Младеновцу уз благослов монаштва манастира Светих Архангела код Призрена одржана је оснивачка скупштина удружења,  на којој је донесена одлука о оснивању удружења, усвојен статут и изабрани чланови председништва и надзорног одбора. Као први преседник удружења изабран је проф. др Слађан Карелић. На оснивачкој скупштини је поред игумана манастира јеромонаха Германа који је одржао поздравну беседу, било присутно много угледних званица међу којима су били наши поштовани књижевници господин Данко Поповић, господин Слободан Ракитић, академски вајар, господин Зоран Каралеић...

Обнова манастира и помоћ монаштву да остане и опстане у њему су циљеви удржења једногласно усвојени на оснивачкој скупштини.

Дана 28.06.2004. године Друштво пријатеља манастира Светих Архангела код Призрена, регистровано је у министарству за љуска и мањинска права Србије и Црне Горе као Удружење грађанина. Седиште удружења је у Младеновцу у улици Боже Дамјановића бр. 35.

Подели на Фејсбуку

Подели ову страницу са другима на Фејсбуку