Друштво пријатеља манастира Свети Архангели код Призрена

Сима Андрејевић Игуманов

Сима Андрејевић Игуманов

Иван Степанович Јастребов

Иван Степанович Јастребов

Петар Костић

Петар Костић

ФОТО ГАЛЕРИЈЕ

ПРИЗРЕН ЦАРСКИ ГРАД

Манастир Св. Архангела

Aktivnosti
СВЕТОАРХАНГЕЛСКА ЛЕТЊА ШКОЛА ПРИЗРЕН 2017. Штампа Ел. пошта

 

 

 

Прелепа идеја оца Михаила старешине манастира Св. Архангели код Призрена и инг. Бојана Бабића (Друштво пријатеља манастира Св. Архангели код Призрена) о организовању Светоархангелске летње школе – Призрен 2017.је потпуно успешно остварена крајем августа 2017. након двогодишњих припрема и већих техничко организационих тешкоћа на самом почетку. Подршку реализацији су ове године пружили Министарство спољних послова - Управа за дијаспору, Канцеларија за КиМ, Удружење војвођанских учитеља и Универзал из Новог Сада (спонзорисањем потребног школско/канцеларијског материјала).

Док су К и М, манстири Грачаница и Дечани, цркве Богородица Љевишка, Св. Ђорђе, Св. Спаса и сам манстирски амбијент свете задужбине цара Душана оставили неописив утисак на учеснике са старане, дотле је само окупљање, боравак и радионичарски рад био од огромне важности за учеснике са окупираног Косова и Метохије где се ова деца до сада никада нису одвајала од својих породица.

Отац Михаило, игуман манастира, је све одушевио својом добротом, разумевањем и љубављу. Он је оличење правог духовника. Његова борба за заштиту и обнову манстира Св. Архангели је за свако дивљење и пуну подршку.

29 полазника летње школе (ученика и наставника) из Србије и дијаспоре је пуних шест дана живело манастирским животом и пролазоло дружећи се кроз калиграфске, историјске, музичке, ликовне и спортске радионице. Водитељи радионица су били професори Миодраг Близанац и Вера Стојшић-Гашпаровски из Новог Сада.

Срећа и задовољство су  стално обасјавали лица свих присутних.

Као трајни резултат  овогодишњег дружења и стрпљивог и маштовитог рада настала је изложба многобројних прелепих калиграфских радова (иницијала, имена и порука патријарха Павла) која ће красити конак манастира Свети Архангела код Призрена током наредних годину дана. Рад летње школе пратили су и медији (радио и ТВ станице), често су долазили посетиоци манастира.

Летња школа је  свим учесницима донела нова знања и вештине, али и духовни мир и испуњење. Са великим нестрпљењем  се чека ново окупљање почетком јула следеће године.

У присуству родитеља, веома срећни али уз сузе растанка учесници 1. Светоархангелске летње школе су разменили утиске и  поздравили се речима „Догодине у Призрену!“

(Вера Стојшић-Гашпаровски, програмски организатор, предавач)

 


 

 

 

 

 

 
«ПочетакПретходна123СледећаКрај»

Страна 3 од 3
Банер
© 2018 Друштво пријатеља манастира Свети Архангели код Призрена. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом. Free joomla layouts
Free joomla layouts designed by Lonex.

Подели на Фејсбуку

Подели ову страницу са другима на Фејсбуку