Друштво пријатеља манастира Свети Архангели код Призрена

Призренска Богословија

Призренска Богословија

Сима Андрејевић Игуманов

Сима Андрејевић Игуманов

ФОТО ГАЛЕРИЈЕ

ПРИЗРЕН ЦАРСКИ ГРАД

Манастир Св. Архангела

Цркве и манастири
ЦРКВА СВЕТЕ ЈЕЛЕНЕ

ЦРКВА СВЕТЕ ЈЕЛЕНЕ

Налазила се на десној страни и недалеко од обале Призренске Бистрице. На том месту подигао је џамију Мустафа-паша Призренац.

 
ЦРКВА СВЕТОГ ВЛАСИЈА

 

ЦРКВА СВЕТОГ ВЛАСИЈА

Налазила се у Призрену или негде у његовој околини. Цар Душан је приликом посете Светој Гори и Хиландару повељом од 1348. године дао манастиру Хиландару између осталих прилога и "цркву Светог Власија с виноградом". Данас није утврђено где је била. Можда на месту садашње цркве св. Василија у Горњој Србици код Призрена.

 

 
ЦРКВА СВЕТЕ АНЕ

ЦРКВА СВЕТЕ АНЕ

Налазила се у призренској махали Пантелији. По извештају католичког мисионара Гргура Масарекија из 1691. године она се налазила на месту где је Мустафа-пашина џамија. По истом извештају, ту је била рушевина цркве на чијим је преосталим зидовима стајала икона где су се на дан светитељке скупљали верници све три вероисповести у Призрену и остављали новчиће и свеће.

 

 
ЦРКВА СВЕТОГ АТАНАСИЈА

ЦРКВА СВЕТОГ АТАНАСИЈА

Налазила се у призренској Тврђави(Каљаји) изнад града. На њеном месту Емин паша Ротул подигао је 1805. године џамију и Сахат-кулу. Његов наследник, Махмуд-паша Ротул, на Сахат кули је поставио звоно заплењено у Смедереву после похода на Карађорђеве устанике. На звону је био натпис "Сије звоно приложи Ђорђе Петровић у варош Смедереве 1808". Поред натписа су били графички изливени ликови светитеља по чему се закључује да је било на некој Смедеревској цркви. Звоно је 1913. године пренесено у Тополу за будући Карађорђев музеј одакле су га за време окупације 1915-1918. године однели Аустријанци, а џамију су срушили Бугари за време окупације Призрена у Првом светском рату.

 
«ПочетакПретходна12345СледећаКрај»

Страна 3 од 5
Банер
© 2018 Друштво пријатеља манастира Свети Архангели код Призрена. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом. Free joomla layouts
Free joomla layouts designed by Lonex.

Подели на Фејсбуку

Подели ову страницу са другима на Фејсбуку