Друштво пријатеља манастира Свети Архангели код Призрена

Призренска Богословија

Призренска Богословија

Сима Андрејевић Игуманов

Сима Андрејевић Игуманов

ФОТО ГАЛЕРИЈЕ

ПРИЗРЕН ЦАРСКИ ГРАД

Манастир Св. Архангела

Цркве и манастири
ЦРКВА СВЕТОГ НИКОЛЕ (ТУТИЋЕВА)

 

То је црква малих димензија, правоугаоне основе, сасвим скривена околним зградама. Интересантна је по томе што је имала и кубе. По једном натпису који се још из прошлог века налазио у дућану цркве св. Ђорђа у Призрену, а који потиче из 1332. године, могло би се закључити да је у то време ову црквицу подигао неки Драгослав Тутић са својом женом Белом.

По архитектонским облицима слична је св. Спасу, али је далеко сиромашнија по материјалу којим је зидана. Зидови су јој од ломљеног камена, са неправилним додацима опека али изгледа да је преправљена јер се у зидовима види и речни, природно углачан камен.

Сачувано је и нешто живописа, специјално на западном зиду изнад врата, који је стилски близак фрескама св. Спаса. Ова црквица је била метох манастира Дечани...

Бошњак Срето

Призрен-град-музеј

 

 
ЦРКВА СВЕТИХ ВРАЧА КОЗМЕ И ДАМЈАНА

 

Црква Св. Врача у призренском Подграђу (Поткаљаји), ниже цркве Св. Спаса, је скромна једнобродна црквица подигнута крајем XIX века на темељима старије цркве. У цркви се налази неколико икона из XVIII-XIX века, међу којима се истиче икона св. Пророка Илије, вероватно донета из неке старије призренске цркве или породице.

 

Милан Ивановић

Призрен-црквени споменици XIII до XX века

 

Северно од поменуте старе цркве св. Спаса, а близу ње остали су трагови цркве светих Врачева, око које је било старо гробље. На њему су се све до 1866. године саxрањивали православни осуђеници.

Када су месни мухамеданци пре 40 година стали ограђивати своје напуштено гробље у близини Синан пашине џамије, они су хтели и присвојити и речено наше старо гробље и оградити. Али на заузимање тадашњих наших старешина и интервенцијом бившег руског консула, Јастребова, успело се да један мањи део припадне нашима док су мухамеданци већи део задржали као општинско имање; мањи део оградили су наши зидом.

На оном заузетом земљишту сада је "Богословски врт".

На том ограђеном месту уочи светих Врачева, купи се наш свет, а сутрадан и многи долазе и пале свеће испред неколико икона. Свештеници свете водицу и њоме крсте присутне.

 

Петар Костић

Црквени живот православних Срба у Призрену и његовој околини у XIX веку.

 

 
ЦРКВА СВЕТОГ ПЕТРА

 

Црква Св. Петра налазила се налевој обали Бистрице узводно од зграде Призренске Богословије.Од њених темеља постоји нешто облутака и ниша уклесана у стени. Уочи Петровдана ту се и сада пале свеће.

 

 
ЦРКВА СВЕТОГ ТОМЕ

ЦРКВА СВЕТОГ ТОМЕ

Црква Св.Томе испод Призренске тврђаве, сачувана само у остацима темеља, десно од стазе код цркве св. Спаса.

 
«ПочетакПретходна12345СледећаКрај»

Страна 2 од 5
Банер
© 2018 Друштво пријатеља манастира Свети Архангели код Призрена. Сва права задржана.
Joomla! је Слободан софтвер објављен под GNU/GPL Лиценцом. Free joomla layouts
Free joomla layouts designed by Lonex.

Подели на Фејсбуку

Подели ову страницу са другима на Фејсбуку