САВИНДАН У ПРИЗРЕНУ

– У саборном храму Св. Великомученика Георгија одржана је централна прослава празника Светог Саве за простор Косова И Метохије за коју је Друштво пријатеља манастира Свети Архангели организовало долазак већег броја људи из централне Србије…

Централна прослава Светог Саве у Призрену

У саборном храму Св.Великомученика Георгија у Призрену одржана је централна прослава празника Светог Саве, на којој се окупило више од две стотине верника. Свету Литургију, прву на овај дан после 1999. године, служио је Епископ Рашко-призренски Теодосије са свештеницима, свештеномонасима и ђаконима из више намесништава.

Литургији су присуствовали верници из Београда, из Грачанице као и из околине Призрена, а празник је увеличао и црквени хор Светог Димитрија из Косовске Митровице. Владика је казао да је посебно срећан што се на свечаности, први пут од обнављања рада Призренске Богословије окупио велики број верника. „Ово је први корак, можда мали, али за нас веома, веома значајан у овом тренутку када је у питању наша Црква и наш народ који живи овде у Призрену, на Косову и Метохији и свуда.“

На прослави у Призрену били су присутни ректор Универзитета у Бањалуци Проф. др Станко Станић, ректор Универзитета у Приштини са седиштем у Косовској Митровици Проф. др Здравко Витошевић, као и професори Учитељског факултета из Лепосавића чије је седиште до 1999. године било у Призрену. „Сви су били видно узбуђени због тога што се Свети Сава прославља у Призрену, Душановом, царском граду, српском одувек а ево у овом нашем времену нажалост без Срба“, казао је Владика.

Епископ Теодосије је на данашњој свечаности у Призрену доделио архијерејску захвалницу црквеном Хору „Бранислав Нушић“ из Косовске Митровице који је основан пре 20 година у Храму Светог Саве у јужном делу Косовске Митровице. „Ове године тај хор слави јубилеј и ја сам имао жељу да управо овде у Саборном храму у Призрену, на дан Светог Саве, њима уручим архијерејску захвалницу за њихово учешће у богослужењу и у животу Цркве овде на Косову и Метохији“, рекао је Владика Теодосије.

Осим црквеном хору, Еп. Теодосије је уручио захвалницу и директору „Србија гаса“ Душану Бајатовићу, који је по речима Владике први посетио Призренску Богословију након обнаваљања рада у септембру прошле године и који је доста помогао Цркви на Косову. Захвалнице су уручене и ректору Универзитета у Бањалуци и његовој супрузи као и ректору Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици јер су, према наводима Владике, они „ свесрдно подржали обнову Богословије и помажу на стварању бољих услова живота у Призрену“.

Опширније на http://www.eparhija-prizren.com/sr/vesti/centralna-proslava-svetog-save-u-prizrenu