,

Завршена обнова цркве Светог Пантелејмона у Призрену

Одбор за обнову Цркве Св. Пантелејмона у Призрену обавештава јавност да је, захваљујући приложницима, прикупљена потребна сума за обнову Цркве, да су окончани радови на обнови осим уређења енетеријера које је у току.

Црква Светог Пантелејмона из 14. века, која се налази се у Пантелији, у делу Призрена који је по цркви добио назив. Поред цркве је чесма коју је уредио један призренски занатлија и из које непрекидно тече вода. У својој историји више пута је девастирана од стране Османлија, а последњи пут од стране Албанаца, месеца марта 2004. године, и поред присуства јединице КФОР-а.

Због дивље градње у окружењу и небриге Министарства културе самопроглашене државе Косово, црква је била у доста тешком стању, притешњена дограђеним и новоизграђеним вишеспратним кућама, запуштена, прекривена коровом, озбиљно оштећена, а кров се урушио у унутрашњост цркве. Захваљујемо на правовременом одзиву приложника  који су показали јединство у намери да се залече тешке последице страдања ове цркве те да се на овом примеру покаже како саборношћу и јединством могу сачувати и обновити наше светиње.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *