Свима нам је познато тешко стање у коме се налази већина српских православних светиња на нашем Косову и Метохији. Једна од њих је и црква Светих Врачева која се налази у историјском језгру града Призрена, на падини испод тврђаве Каљаје у делу града који су трдиционално насељавали Срби.

Подигнута у 19. веку на темељима старије цркве, има вишеструки споменички, културно историјски, верски и национални значај преставља један од симбола националног и верског идентитета преосталих Срба на овом делу Косова и Метохије. Решењем бр. 460 од 14.04.1970. године Завода за урбанизам и споменике културе општине Призрен, проглашена је спомеником културе у старом историјском урбаном језгру града Призрена.

Садашње физичко стање цркве је веома лоше. Црква је 1999. године опљачкана и оскрнављена док је 2004 године девастирана и једним делом разрушена.

Друштво пријатеља манастира Свети Архангели је уз благослов Епископа Рашко-Призренског Теодосија и уз стручни надзорПокрајинског завода за заштиту споменика културе-Приштина/Лепоса-вић, покренуло обнову цркве Светих Врача у Призрену.

За ову акцију обнове цркве, Покрајински завод за заштиту споменика је урадио прелиминарну техничку процену која предвиђа обнову цркве у три фазе :

1 Интервентне мере заштите црквеног комплекса
2. Обнова,санација,конзервација и рестаурација цркве
3. Обнова парохијског дома,оградних зидова и уређење црквене порте.

Личним залагањем чланова удружења и захваљујући помоћи донатора завршена је прва фаза – Интервентних мера заштите црквеног комплекса која је предвиђа:

– уклањање бодљикаве жице и грађевинског шута из дворишта цркве
– чишћење дворишта цркве од вегетације и дивљег растиња
– израда и уградња нове металне капије у двориште цркве
– чишћење унутрашњости цркве од шута
– одвоз грађевинског шута на место градске депоније …

с чиме су се стекли услови за улазак у другу фазу обнове цркве која предвиђа обнову, санацију, конзрв-ацију и рестаурацију цркве. Снимањем тренутног стања у коме се црква налази од стране Завода за заштиту споменика,предложене су хитне мере санације крова и дела урушеног зида ,уградња нових олучних цеви и израда дренажног система око цркве,како би се пре предстојећу јесен и зиму спречило даље пропадање и урушавање цркве.