Свима нам је познато тешко стање у коме се налази већина српских православних светиња на нашем Косову и Метохији. Једна од њих је и црква Светог Николе која се налази у историјском језгру града Призрена, у делу града који су традиционално насељавали Срби.

Подигнута у 14. веку, има вишеструки споменички, културно историјски, верски и национални значај представља један од симбола националног и верског идентитета преосталих Срба на овом делу Косова и Метохије. Од стране Завода за урбанизам и заштиту споменике културе и природе општине Призрен, проглашена је спомеником културе у старом историјском урбаном језгру града Призрена.

Садашње физичко стање цркве је веома лоше.Црква је у ноћи између 6. и 7. септембра 1999. године минирана, а потом опљачкана и оскрнављена од стране албанских терориста.

Друштво пријатеља манастира Св. Архангели је уз благослов Епископа Рашко-Призренског Теодосија и уз стручни надзор Покрајинског завода за заштиту споменика културе-Приштина/Лепосавић, покренуло обнову цркве Светог Николе у Призрену. За ову акцију обнове цркве, Покрајински завод за заштиту споменика је урадио прелиминарну техничку процену која предвиђа обнову цркве у две фазе:

1 Интервентне мере заштите црквеног комплекса
2. Обнова, санација, конзервација и рестаурација цркве

Наше удружење планира да до краја 2012. године уради прву фазу обнове која подразумева рашчићавање цркве и дворишта, санирање постојеће металне ограде и друге мере заштите од даљег пропадања, а да са пролећем 2013. године уз Божију помоћ крене у потпуну обнову цркве Светог Николе.