Одржана VI Светоархангелска летња школа у Призрену

У манастиру Светих Архангела код Призрена, у периоду од 30.06. до 04.07.2022. године, одржана је VI Светоархангелска летња школа калиграфије и историје за децу.

Рекордан број учесника, чак 36 из различитих делова Косова и Метохије, централне Србије и региона, имао је прилику да у пет дана учи о калиграфији, средњевековној историји и култури, изворној музици и песми, духовности, обилази светиње и знаменитости Призрена и околине, дружи кроз игру и спорт стварајући успомене које ће их заувек везати за овај град. 

По први пут је организиван обилазак знаменитости града па су учесници имали прилику да обиђу цркву Богородице Љевишке, храм Светог Ђорђа, цркву Светог Спаса, Богословију и Камени мост, а освојена је и призренска тврђава, популарна Каљаја.  

На завршном програму пред игуманом архимандритом оцем Михаилом и гостима манастира, учесници су представили своје калиграфске радове, отпевали песме које су припремили на часовима изворне музике и песме а за најбољег калиграфа проглашена је Дуња Илић из Штрпца.

Свим учесницима су испред манастира и организације додељене Похвалнице и поклони.  

Окупљање младих, нарочито деце, из различитих делова региона, њихово упознавање и међусобно повезивање, као и повезивање са Призреном и његовом заоставштином, од суштинске је важност за очување целокупног културног идентитета српског народа и спада у основну делатност Светоархангелске летње школе.

Друштво пријатеља манастира Светих Архангела, у сарадњи са Удружењем војвођанских учитеља, посебно наглашава да не би успело у организацији овог догађаја да није било велике подршке архимандрита Михаила, игумана манастира и братства, сјајних предавача и педагога Вере Стојшић Гашпаровски, Александре Спасић, Ивана Арсића и Славице Шушњаревић, као и многих других људи који су издвојили своје време и уложили напор да овај пројекат успе.  Највећа награда и показатељ да је циљ остварен, били су загрљаји и сузе на растанку, осмеси захвалности који никога нису оставили равнодушним.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *