Светоархангелска летња школа калиграфије и историје 2022.

Светоархангелска летња школа калиграфије и историје, која ће ове године бити одржана од 30. јуна до 04. јула, је пројекат оживљавања српског културног, образовног и уметничког живота у Призрену за најмлађе, узраста од 10 до 18 године, вођен од нашег Друштва, уз подршку удружења војвођанских учитеља, са благословом домаћина школе, архимандрита оца Михаила, игумана манастира Светих Архангела и Њ.П. епископа рашко-призренског г.г. Теодосија.

Као један од најважнијих градова у историји српског народа, престони град царева Стефана Душана и Стефана Уроша, често називан и „српски Цариград“, поседује велики број споменика културе од непроцењивог значаја за српски народ и баштину човечанства. 

Окупљање младих, нарочито деце, из различитих делова региона, Албаније, Северне Македоније, Косова, Црне Горе, Хрватске, Босне и централне Србије, њихово упознавање и међусобно повезивање, као и повезивање са Призреном и његовом заоставштином, од суштинске је важност за очување целокупног културног идентитета српског народа у региону и спада у основну делатност Светоархангелске летње школе.

Деца различитих узраста уче о калиграфији, духовности, средњевековној историји и култури, изворној музици и песми, обилазе светиње и знаменитости Призрена и околине, друже се кроз игру и спорт стварајући незаборавне успомене које их заувек везују за град чинећи их заступницима и заштитницима његове баштине.

Програм школе за 2022. годину обухвата активности које трају пет дана а сваки је испуњен према унапред истакнутом Дневном распореду.

Обилазак знаменитости Призрена организује се према прилици према којој се прилагођава Дневни распоред, најмање два пута у току трајања летње школе.

Једва чекамо почетак!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *