,

Спасовдански дани у Призрену 2023

Са благословом Његовог Преосвештенства, Епископа рашко-призренског, Господина Теодосија, у организацији Друштва пријатеља манастира Св. Архангела код Призрена и Дома културе „Грачаницаˮ и ове, 2023. Године, одржана је манифестација «Спасовдански дани у Призрену», 24. и 25. маја 2023. године, уочи и на дан Спасовдана – градске славе Призрена. Манифестација се реализовала под покровитељством Канцеларије за Косово и Метохију Републике Србије, уз подршку Црквене општине Призрен и општине Призрен. Испред Дома Културе Грачаница манифестацији је присуствовао директор Живојин Ракочевић, а испред Друштва пријатеља манастира Св. Архангела код Призрена, председник Бојан Бабић.

Првог дана манифестације, 24. маја 2023. године у Призренској богословији, пред бројном публиком, представљене су значајне књиге проф. др Митре Рељић, „О појму и речи у језику књижевних стваралаца“, „Идентитет и интегритет српског језика на Косову и Метохији“ и „Српска гробља на Косову и Метохији: уништена споменичка и језичка баштина“. Уводну реч је дала проф. др Валентина Питулић а о значају ових књига говорили су проф. др Исидора Комадина, мр Живојин Ракочевић и ауторка.

После славске Литургије у Цркви Вазнесења Господњег, Светог Спаса у Призрену, на празник Вазнесења Господњег – Спасовдан, 25. маја 2023. године, коју је служио архимандрит Михајло, игуман Манастира Светих Архангела уз саслужење јеромонаха Исидора, проректора Призренске богословије и јереја Јована Радића, старешине призренске Саборне цркве Светог Ђорђа, у атријуму цркве је уследило сечење славског колача и њихова пригодна беседа. Овогодишњи славар била је Александра Спасић.

Влаткa Миленковић сликарка из Деспотовца, отворила је манифестацију изложбом слика „Јесен у Призрену“ 2022. године са Ликовне колоније у Манастиру Светих Арханђела код Призрена и представила овогодишње ауторе: Ивана Карафиловског, Љиљану Глишовић, Биљану Вуковић, Лојзеа Калиншека, Јелену Милошевић и Ану Булатовић.

Потом је уследио музичко-поетски део програма у којем су наступиле вокалне солисткиње Вера и Неда Столић из Краљева, естрадни уметник, Призренац, Ранко Шемић, као и песникиње: Јасна Миленовић (Сремска Каменица) и Нада Хаџи-Перић (Призрен-Београд).

Програм је водила Снежана Бурсаћ из Дома Културе Грачаница.

На овом поклоничком путовању, путници су посетили Газиместан, ман. Грачаницу, Ново Брдо (тврђаву, Цркву Светог Николе, Црква Св. Богородице у селу Бостане), 6 цркава у Призрену, тврђаву Каљају, Призренску богословију, ман. Св. Архангели код Призрена, као и ман. Високе Дечане, Пећку Патријаршију и Гораждевац.

Координатор манифестације

испред Друштва пријатеља манастира