VII СВЕТОАРХАНГЕЛСКА ЛЕТЊА ШКОЛА У ПРИЗРЕНУ ПОЧЕЛА СА РАДОМ

Данас је у манастиру Светих Архангела код Призрена почела са радом VII Светоархангелска летња школа калиграфије и историје.

Школа представља пројекат оживљавања српског културног, образовног и уметничког живота у Призрену за најмлађе, узраста од 10 до 18 година, који води Друштво пријатеља манастира Светих Архангела код Призрена.

Као један од најважнијих градова у историји српског народа, Призрен поседује велики број споменика културе од непроцењивог значаја за српски народ и баштину човечанства. Кроз историју је увек био гравитациони центар обнове српског народа на простору Метохије и Косова, али и шире, што наставља да чини и у модерном добу.

Окупљање младих, нарочито деце, из различитих делова региона, њихово упознавање и међусобно повезивање, као и повезивање са Призреном и његовом заоставштином, од суштинске је важност за очување целокупног културног идентитета српског народа и спада у основну делатност Светоархангелске летње школе.

Рекордан број полазника, њих 40, различитих узраста, уче о калиграфији, средњевековној историји и култури, изворној музици и песми, духовности, обилазе светиње и знаменитости Призрена и околине, друже се кроз игру и спорт стварајући незаборавне успомене које их заувек везују за град чинећи их заступницима и заштитницима његове баштине.

Програм школе обухвата активности које трају седам дана, од 02. до 09. јула 2023. године а школа се одржава у „Народном конаку Цара Душана“ у оквиру манастира Светих Архангела код Призрена.

Школа је бесплатна и део је пројекта “❤️Призрену” којим се кроз добротворне вечери,  културно-уметничке манифестације, едукацију и разноврсне активности широм наше земље и расејања, подстиче реализација пројеката којим се штити и унапређује српска културна баштина у Призрену и на Косову и Метохији.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *